Kijk uit: het seizoen van de tijgermuggen is begonnen!

Sinds 2022 rekenen we op de bijdrage van burgers voor het monitoren en indammen van de aanwezigheid van tijgermuggen in België. Als u denkt een tijgermug te hebben herkend, kunt u een foto van deze mug uploaden op de website muggensurveillance.be.


Ter herinnering (zie ons artikel over het MEMO+ project): tijgermuggen worden gemonitord omdat ze ziekten zoals dengue, chikungunya en zika kunnen overbrengen. Ze zijn herkenbaar aan de witte vlekken op hun lichaam.

Moustique tigre

https://pixabay.com/photos/mosquito-insect-mosquito-bite-49141/

De resultaten van het seizoen 2023 (zie ons artikel hierover) toonden een aanzienlijke uitbreiding van de tijgermuggen in België: voor het eerst werden ze door burgers in de drie regio's gedetecteerd! Dit benadrukt het belang van deze monitoring en uw deelname.

We nodigen u daarom uit om waakzaam te zijn en met uw telefoon elke tijgermug te fotograferen die u denkt te herkennen! De foto kan vervolgens worden geanalyseerd door Sciensano en leiden tot een inspectie ter plaatse door het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

 

Om verspreiding van de tijgermug te voorkomen geeft het ITG enkele tips, vergelijkbaar met die voor inheemse muggen:

  • vermijd stilstaand water (emmers, verstopte goten, regentonnen die het best bedekt worden met een muskietennet) omdat muggen daarin graag hun eitjes leggen
  • installeer muskietennetten;
  • indien nodig, bescherm uzelf met een afweermiddel.