Meer tijgermuggen waargenomen in 2024 dankzij jullie!

1.255 meldingen in 2024 (tegenover 745 in 2023): dankzij de deelname van de burger werden 47 positieve gevallen van tijgermuggen (Aedes Albopictus) ontdekt op 21 plaatsen in de drie Gewesten. Deze cijfers tonen de relevantie aan van de strategie die sinds 2021 wordt gehanteerd: vertrouwen op de deelname van de burger om de aanwezigheid van tijgermuggen in België in kaart te brengen.

 
Monitoring tijgermuggen in België

Ter herinnering: de tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en wordt niet gemonitord vanwege haar intrinsieke gevaar, maar omdat ze ziekten kan overdragen zoals dengue, chikungunya en zika. Het doel van MEMO+, dat in samenwerking met Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde is opgezet, is dan ook om de aanwezigheid van deze muggen zoveel mogelijk in te dammen en om ons voor te bereiden op eventuele lokale epidemieën van dergelijke virussen (cf. gedetailleerde uitleg over het project MEMO+).

Kort overzicht van de resultaten van het seizoen 2024:

  • Voor het tweede jaar op rij tijgermuggen waargenomen in de drie Gewesten.
  • In Vlaanderen zijn er de meeste meldingen, en dan meer bepaald in de provincie Antwerpen. Er werden verschillende meldingen geregistreerd langs de A12 tussen Antwerpen en Brussel.
  • 47 positieve meldingen (tegenover 26 in 2023) op 21 verschillende locaties, waarvan er al 9 bekend waren (daar waren de vorige jaren al tijgermuggen ontdekt).
  • Het seizoen begon in mei, dat is vroeger dan in 2023. Het hoogseizoen voor positieve meldingen blijft augustus tot half september.
  • De tijgermug heeft de winter in 3 bijkomende gemeenten overleefd (Puurs-Sint-Amands, Ath, Kessel-Lo) naast de gevallen die al in 2023 werden geregistreerd in Wilrijk en Lebbeke (cf. stand van zaken seizoen 2023).

De situatie verandert geleidelijk aan: de tijgermug is al duidelijk aanwezig in bepaalde gebieden. Enkele vragen die blijven bestaan: wanneer begint en eindigt het actieve seizoen van de tijgermug? Wanneer komen ze het meest voor? Wat is de geografische verspreiding van de tijgermug? In 2025 zullen er meer gerichte studies in twee ecologisch verschillende gebieden worden uitgevoerd om deze vragen te beantwoorden en een beter inzicht te krijgen in de situatie van de tijgermug in België.

2024 Results MEMO+ Project


Belang van de bewustmaking van de burger

Zoals we zien, is de betrokkenheid van de burger cruciaal voor het succes van het project. Het is dan ook belangrijk om te blijven inzetten op bewustmaking.

In 2024 werd een Engelstalige versie van het platform voor het melden van muggen gelanceerd om de toegankelijkheid te vergroten. Er werd hierover gecommuniceerd, in het bijzonder op sociale media en in de media; dit wierp zijn vruchten af, want na deze communicatiecampagnes werd een piek in het aantal meldingen waargenomen. In dezelfde optiek werd de samenwerking met de luchthavens (in het bijzonder het personeel) gehandhaafd en deze zal in de toekomst worden voortgezet. Sinds 2023 kunnen personeelsleden zelf exotische muggen melden die ze denken te herkennen.

We moeten deze inspanningen dus voortzetten.

Wat kan jij doen?

Het hele jaar door (ook in de winter!): zorg ervoor dat de tijgermug haar eitjes niet kan leggen

  • Verwijder of ruim stilstaand water op (bloempotschotels, verstopte goten, banden, enz.).
  • Maak je bakken buiten regelmatig leeg of dek ze af.
  • Onderhoud je vijvers zorgvuldig, ook de kleine

Tijdens het meest actieve seizoen (lente-zomer)

  • 🔍 Let op voor tijgermuggen: maak een foto als je denkt een tijgermug gezien te hebben en meld dit op muggensurveillance.be.