Context van het project

Open

Gemiddeld ademen we dagelijks 8 tot 15 kubieke meter lucht in. De kwaliteit van de lucht die we inademen in onze werkplaats, in onze huizen, tijdens onze vrije tijd, is van fundamenteel belang voor onze gezondheid. We brengen meer dan 85% van onze tijd door in een binnenomgeving en daarin worden we blootgesteld aan luchtvervuiling die onze gezondheid aanzienlijk kan beïnvloeden.

 

Waarom is het binnenmilieu in crèches zo belangrijk? Crèches zijn een van de belangrijkste verblijfplaatsen van jonge kinderen. Kinderen zijn echter geen mini-volwassenen. Ze zijn nog in volle ontwikkeling en  zijn vaak bijzonder kwetsbaar, in het bijzonder tijdens de embryonale en fœtale periode en de eerste levensjaren. Ze kunnen intensiever dan volwassenen blootgesteld worden aan talrijke milieufactoren zoals luchtvervuiling, chemische stoffen, vervuild water, een vervuilde bodem, straling, enzovoort. Op dit moment begrijpen we de natuur en het belang van de gezondheids-effecten van de blootstelling op de milieufactoren nog niet helemaal. Als we echter kijken naar de reeds beschikbare gegevens zijn we aan onszelf verplicht om nu een gecoördineerde en grootschalige actie op te starten om de gezondheid van onze kinderen te beschermen, nu en in de toekomst.

 

Het Nationaal Milieu Gezondheidsplan vermeldt in een van zijn aanbevelingen de ontwikkeling van een “preventief beleid rond de verbanden tussen gezondheid en milieu”. Dit project, gefinancieerd en ondersteund door de Gemengde Interministerielle Conferentie Leefmilieu Gezondheid, wordt uitgevoerd in samenwerking met ONE (L’Office de la Naissance et de l’Enfance), Kind en Gezin en de Dienst für Kinder und Familie.