Naar duurzame gezondheidssystemen: focus op het DAPHNE-project

Open
DAPHNE
De gezondheidszorg is een sector met een extreem hoog energieverbruik

Hij draagt bij aan 5% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen (BKG) en heeft een koolstofvoetafdruk die gelijkstaat aan die van 514 kolengestookte elektriciteitscentrales. Meer dan 50% van zijn voetafdruk is toe te schrijven aan het energieverbruik, voornamelijk door het gebruik van elektriciteit, gas, stoom en airconditioning, samen met andere operationele emissies. Andere bijdragende activiteiten zijn onder andere: de landbouw (9%, bijvoorbeeld catering in zorginstellingen, de teelt van katoen voor chirurgische jassen), de farmaceutische en chemische sector (5%), het transport (7%) en de afvalverwerking (3%). Er zijn ongeveer 15.000 ziekenhuizen in de EU, die goed zijn voor 25% tot 60% van de zorguitgaven (gemiddeld 9,9% van het BBP van de EU-lidstaten).

De decarbonisatie van de gezondheidszorg kan niet langer worden uitgesteld

Tijdens de COP 26 van het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering heeft België zich geëngageerd voor een duurzame, veerkrachtige en koolstofarme gezondheidszorgsector. In lijn met dit engagement neemt België, via het Nationaal Actieplan Leefmilieu-Gezondheid, deel aan een Europees Interreg-project dat is gewijd aan de decarbonisatie van de gezondheidszorgsector, het DAPHNE-project. Acht organisaties uit zeven EU-landen, met de steun van een adviserende partner (Italië, Roemenië, België, Griekenland, Ierland, Polen en Zweden), hebben besloten samen te werken om de capaciteit van zes nationale/regionale/lokale autoriteiten te versterken om betere beleidsmaatregelen te ontwerpen en uit te voeren voor de decarbonisatie van de gezondheidszorgsector. Het DAPHNE-project biedt hen een waardevolle kans om een significante impact te maken en positieve en duurzame veranderingen te bevorderen. Dit project begon in april 2024 en zal lopen tot april 2028.

DAPHNE Project

Door het bevorderen van de integratie van een geïntegreerde aanpak stimuleert DAPHNE de ontwikkeling en uitvoering van acties met een grote impact (energievoorziening, hernieuwbare energie, faciliteiten en operaties, toeleveringsketen, afvalbeheer, enz.), die allemaal bijdragen aan de vermindering van BKG-uitstoot en de uitbreiding van innovatieve instrumenten in dit gebied aanmoedigen.

In deze context en om het algemene doel van het project te bereiken, werken de partners op interregionaal niveau samen om de volgende specifieke doelstellingen te bereiken:

  • Een route uitstippelen voor de decarbonisatie van de gezondheidszorgsector, met meerdere interventies om geïntegreerde acties met een grote impact uit te voeren;
  • De nieuwste baanbrekende technologieën en innovatieve tools identificeren die de energietransitie in de sector kunnen versnellen.
     
DAPHNE partners
Partners van DAPHNE