Ook u kunt ook een belangrijke rol spelen in het monitoren van exotische muggen in België en zo de volksgezondheid helpen beschermen!
Het MEMO+ project
Het MEMO+ project (Monitoring of Exotic Mosquitoes) heeft als doel exotische muggen in België te monitoren. Het maakt deel uit van het Nationaal Actieplan Leefmilieu-Gezondheidsactie - het NEHAP - het resultaat van de samenwerking tussen de verschillende federale en gefedereerde instanties die verantwoordelijk zijn voor leefmilieu en gezondheid. Sciensano en het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) zijn verantwoordelijk voor het operationele aspect van het project.
Hoe herkent u de tijgermug?
In tegenstelling tot wat men op het eerste gezicht zou denken, zijn exotische muggen niet bijzonder groot. De tijgermug is zelfs kleiner dan onze inheemse muggen.
U kunt de tijgermug herkennen aan de witte vlekken op zijn lichaam (zie foto).
Mosquito Insect Bite - Free photo on Pixabay - Pixabay
Waarom hebben we hier tijgermuggen?
Exotische muggen komen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië. Twee elementen bevorderen hun vestiging in Europa.
De eerste is de globalisering, waardoor mensen meer reizen en het goederenvervoer toeneemt. Daarom richtte het project zich in eerste instantie op actieve monitoring van toegangspunten zoals parkeerplaatsen langs snelwegen.
Het tweede element is de klimaatverandering, die leidt tot weersomstandigheden die gunstiger zijn voor de overleving en voortplanting van deze soorten.
Geen paniek!
Exotische muggen zijn op zichzelf niet gevaarlijk. Ze worden in de gaten gehouden vanwege hun potentiële vermogen om ziekten over te dragen (wat we vectorcapaciteit noemen) zoals dengue (knokkelkoorts), zika of chikungunya. Van deze exotische muggen heeft de tijgermug, die in het Latijn de ronkende naam Aedes Albopictus draagt, de grootste vectorcapaciteit. Daarom gaat de meeste van onze aandacht naar deze mug uit.
Het doel van het MEMO+ project is om de aanwezigheid van deze muggen op ons grondgebied zo veel mogelijk in kaart te brengen en in te dammen. Zo willen we voorkomen dat een persoon die besmet is met een van de genoemde virussen - opgelopen tijdens een reis of bijvoorbeeld op vakantie in een wereldregio waar deze ziekten voorkomen - gestoken wordt door een tijgermug die zich in België heeft gevestigd, en zo de lokale overdracht bevordert. Wees gerust! Dit is bij ons nog nooit gebeurd en we doen er alles aan om ervoor te zorgen dat dat ook zo blijft. Maar voorkomen is beter dan genezen. Daarom doen we het mogelijke om ons voor te bereiden op zo’n scenario en om de mogelijke impact te beperken.
Tijgermug, mij neem je niet beet!
In 2022 werd een zogenaamd passieve monitoring (zie het monitoringrapport van 2022) opgestart, waarmee elke Belg nu zelf foto’s van veronderstelde tijgermuggen kan uploaden op de website https://muggensurveillance.be. Na analyse en bevestiging van de aanwezigheid van de mug wordt een inspectie op het terrein uitgevoerd. Dankzij dit systeem werden op maar liefst 9 verschillende plaatsen exotische muggen ontdekt.
Om verspreiding van de tijgermug te voorkomen geeft het ITG enkele tips, vergelijkbaar met die voor inheemse muggen:
- vermijd stilstaand water (emmers, verstopte goten, regentonnen die het best bedekt worden met een muskietennet) omdat muggen daarin graag hun eitjes leggen
- installeer muskietennetten;
- indien nodig, bescherm jezelf met een afweermiddel.